PROFIL
Asger Albjerg
forfatter,
fil.dr
Jeg har været
højskolelærer i Sverige,
leder af
Nordens Institut på Åland
og i det
meste af mit arbejdsliv
lektor i dansk
ved Helsingfors Universitet.
Pluk blåbær ved rislende bække, og bag din egen tærte i en hytte
ved søen. Fisken, du spiser før tærten, har du selv fanget og ristet over
gløder. Efter måltidet i den sene aftensol er saunaen klar.
Du slutter
dagen med en dukkert i skovsøen.
Ikkesandt:
Hvem vil ikke opleve det friske, rene, velsmagende og oven i købet selvgjorte?
I det mindste én gang i livet. Jeg, som bor i Finland, har haft det privilegium
masser af gange.
Men bare en
enkelt gang kan man leve længe på.
Måske et helt
liv.
Hvis man bor
i Japan, for eksempel.
Eller i
Paris.
Oplevelsen af
stilhed og velsmag er en rejse værd.
Her følger
den klassiske opskrift til tærten, ingen vil være foruden, når først de har
smagt den.
MORMORS BLÅBÆRTÆRTE MED FLETTET LÅG.
4 dl hvedemel
200 g smør
3/4 dl vand
1 æggehvide og 1 æggeblomme til
pensling
1 l blåbær
2-3 spsk. sukker
1 spsk. kartoffelmel
Finfordel det køleskabskolde smør i
melet. Tilsæt vandet brug igen fingrene til at få dejen til at hænge sammen.
Lad den hvile i køleskabet i mindst en time.
Godt halvdelen af dejen rulles,
lægges i en form og pensles med æggehviden. Resten af dejen skæres i smalle strimler
med en klejnespore.
Bær, sukker og kartoffelmel
blandes og lægges i formen. Flet dejstrimlerne forsigtigt (det tager lidt tid,
men er umagen værd!) over bærrene og pensl dem med æggeblommen.
Sæt det hele i ovnen på 200 grader
i ca. 30 minutter.
Blåbærtærten serveres lun med flødeskum, vaniljesauce, creme fraiche
eller is.
Hvis der kommer
et elsdyr forbi klippen mod søen, hvor du sidder og spiser, så løft din sølvske
og vink. Det går snart sin vej, for elsdyr kan hverken lide blåbær eller
blåbærtærte.
Det kan derimod
bjørnen. Tænk på sangen om Mors lille Ole, som gik alene i skoven med sin lille
kurv og blåbær om munden og mødte en lækkersulten bjørn.
ANNONCE:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar